Zašto Poreč ?

Ima puno razloga da dođete u Poreč

Grad Poreč, odnosno nekadašnja Colonia lulia Parentium, star gotovo 2 tisuće godina, danas spada u jednu od najomiljenijih destinacija na Jadranu.. Povijest Poreča započinje 2 stoljeća prije Krista u doba kada je rimski castrum podignut na malom poluotoku, danas poznatom kao stara jezgra grada Poreča. Od nastanka Poreča stanovnici Poreča živjeli su od ribarstva i zemljoradnje, a danas im je glavni izvor prihoda turizam.

Glavne ulice Poreča su Cardo Maximus i Decumanus, u kojima se kriju brojni spomenici i znamenitosti. Kao najvažniju, izdvajamo Eufrazijevu baziliku iz 5.st. koja predstavlja najvredniji spomenik u Poreču kojeg je UNESCO zaštitio kao spomenik svjetske baštine 1997. godine. Odmah pored najstarijeg trga Marafor, čuvaju se fragmenti Neptunovog hrama. VELIKI HRAM nalazi se sjeverozapadno uz Trg Marafor. Ostaci (dio zida i temelja) antičkog hrama s početka 1. st. za kojeg se smatra da je bio jedan od najvećih u Istri. Sačuvani su samo fragmenti antičkog hrama posvećenog Bogu mora Neptunu. Na koje god mjesto se uputili u Poreču, osjetit ćete posebnu draž koja je prožeta davnim vremenima i suvremenošću.

Sama Porečka rivijera nudi prekrasne obale koje obiluju usamljenim plažama kao i ponudom brojnih sadržaja za aktivan odmor. U Poreču se mogu pronaći brojni restorani i konobe za svačije nepce, a ljubitelji vina posebno će se oduševiti velikim izborom kvalitetnih i vrhunskih vina. Svake godine se organizira i velika izložba vinarstva i vinara Vinistra. Za mlade željne zabave, Poreč nudi razne mogućnosti, od koncerata u Bazilici i na otvorenom, barova, noćnih klubova do festivala i gradskih fešti za idealan provod. Od prirodnih ljepota u blizini Poreča, posjetitelji mogu vidjeti Limski zaljev, Romualdovu pećinu i Jamu Baredine koja je ujedno i prvi Istarski speleološki lokalitet prenamijenjen u turističke svrhe. Možete se uputiti brodicom na otok Sv. Nikole. Zahvaljujući svojoj kvaliteti ponude, čistom moru i posjećenosti, Poreč je više puta nagrađivan i jedna je od najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj za savršen užitak i odmor.